Framkalla bilder från film eller engångskamera

Hos oss kan du framkalla fysiska bilder från film eller engångskamera.

Välj mellan olika varianter av fysiska bilder. Du kan lägga till så att du även får dina bilder digitalt på länk till din mail. Eller bara digitalt. Känner du dig osäker på vad som är på din rulle, eller hur många bilder som blivit något kan det vara bra att först framkalla din rulle digitalt. Då kan du sen från de digitala bilderna välja ut vilka du önskar framkalla fysiskt. 

  • Fysiska bilder i format 10×15 cm – blankt eller halvmatt papper med eller utan vit tunn kant runt bilden. Alla bilder korrigeras manuellt i ljus och färg för bästa möjliga resultat.
  • Fysiska bilder råkopior i format 9×13 cm, 10×15 cm eller 13×18 cm – görs alltid på halvmatt papper med lite bredare vita kant runt. Bilderna görs utan manuell korrigering. Du kan välja att få dem med eller utan svart negativkant.

Leveranstid:

  • Framkallning + bilder/skanning 2-3 arbetsdagar (ibland kan det ta några dagar extra)
  • Leverans med post 3-5 arbetsdagar (från det att vi får in rullarna)
  • Expressalternativ – fråga när du lämnar in

Hur lämnar jag in mina rullar ?

  • Vår butik ligger vid Odenplan i Stockholm, kom förbi och lämna din film / engångkamera när det är dags att framkalla.
  • Bor du långt ifrån eller av annan anledning inte har vägarna förbi oss går det bra att posta dina rullar till oss. Ladda ner och fyll i beställningsformulär och bifoga tillsammans med din beställning eller mejla formuläret till info@odenlab.se  och posta dina rullar, så kopplar vi ihop ditt formulär med dina rullar när de kommer. Tänk på att posta rullen/rullarna skyddat i emballage som håller.
  • Bor du i närheten men har svårt att hinna förbi under våra öppettider går det bra att lägga in din beställning i vår nattlåda på bakdörren en bit upp på Vidargatan.
FRAMKALLNING + FYSISKA BILDER (färg & s/v)24 exp36 exp120-film
Framkallning + 10×15/10×10 199 kr 259 kr329 kr
Framkallning + råkopior 9×13 189 kr189 kr
Framkallning + råkopior 10×15 / 10×10 199 kr199 kr239 kr
Framkallning + råkopior 13×18 / 13×13 229 kr229 kr299 kr
Tillägg länk med bilder – jpg Small + 59 kr+ 59 kr+ 59 kr
Dubbla kopior 9×13 + 80 kr+ 80 kr
Dubbla kopior 10×15 + 70 kr+ 90 kr+ 70 kr
Dubbla kopior 13×18 + 110 kr+ 110 kr+ 90 kr

Tips när du använder en engångskamera!

  • Glöm inte sätta på blixten! En engångskamera behöver i princip alltid blixt, förutom utomhus i bra dagsljus. Men så fort det börjar skymma en uns eller att du är inomhus – på med blixt!
  • Har du köpt massa engångskameror till en stor fest – för bästa resultat, se alltid till att informera alla gäster att komma ihåg blixten t.ex. via någon festansvarig/toastmaster. Ett annat bra tips är att inför festen klistra på små lappar på engångskameran med texten “Glöm inte blixten!”.
  • Varför är det så viktigt med blixten? Om det är för mörka omständigheter t.ex. om man glömmer blixten så uppfattar inte kameran/filmen din bild och det kommer inte bli något på filmen. Har du t.ex. fått skanningar/bilder och antalet inte var lika många som engångskameran sa (27 eller 39), så beror det i princip alltid på att det varit för mörkt…eller att kameran inte är helt slut när du lämnar in den.
  • Man kan säga att du med din engångskamera har 27 eller 39 (beroende på engångskamera) chanser på dig att fånga bilder. Ingen garanti att få ut så många bilder. Detta gäller såklart alla slags analoga kameror, men just med engångskameror måste du sätta på blixten manuellt själv, plus att engångskameror är väldigt enkla produkter i sig och inte lika bra på att uppfatta ljus.
  • En skillnad på engångskamera och andra kameror:
    – de flesta analoga kompaktkameror (som inte är engångskameror) har blixt som slår på automatiskt när det behövs.
    – äldre analoga kameror utan inbyggd blixt, där har du oftast möjlighet att manuellt ställa bländare och slutartid (som påverkar hur mycket ljus du släpper in på filmen), samt oftast en ljusmätare som talar om för dig hur du bör justera bländare och tid för att filmen ska kunna uppfatta en bra bild.
    – din mobilkamera innehåller extremt mycket teknik som på många olika sätt helt kompenserar och hjälper dig fördela ljuset på ett bra sätt. Majoriteten av alla nya telefoner innehåller dessutom flera kameror, vilket betyder att telefonkameran vid ett fototillfälle sparar flera exponeringar av samma bild som den merge:ar ihop till en och samma bild (plockar det bästa ur varje exponering). Mobilbilder är ett jättebra sätt att lätt samla fina minnen enkelt, men är mer teknik än att fotografera “på riktigt” eftersom det frångår hur fotografi i grunden fungerar – att fånga ljus i rätt mängd på en ljuskänslig yta. Därav kan det vara lite klurigare att fånga många bra bilder med en engångskamera än med en mobiltelefonkamera, men desto större tjusning av de som blir bra i engångskameran 🙂